tisdag 28 juni 2016

Lunchvy

Efter en extremt lugn förmiddag, då mina luftvägar känts lite kärva och överansträngda, laddar jag innan jobbet med en lunch i solen på balkongen! I väntan på balkongmöbler...

Idag bjöds det på kålpudding och rårörda lingon med en liten touch av broccoli! Hade jag tränat hade jag lagt till potatis och avocado men nu 
1) hinner jag ej koka potäter
2) avocadon är omogen
Så tur att jag inte tränat idag då ;)

måndag 27 juni 2016

Efter träning kommer...

... återhämtning!

Bland de människor som tillhör den tränande klicken är det nog det här som man får tjata mest om. Att vila. Det är lätt att glömma bort att träning inte gör dig starkare, snabbare eller bättre. Den bryter ner dig. För att få alla fördelar av träningen måste kroppen få chansen att bygga upp sig själv till en bättre version än den var innan nedbrytningen, och detta görs genom återhämtning och såklart energitillförsel.

Bananpannkaka med extra allt kan vara världens bästa frukost/energi - med ägg från glada höns såklart!
Det finns olika sätt att återhämta sig men det absolut enklaste är att sova på nätterna (helst men om du jobbar natt får du ju sova på dagen). Sen behöver du inte ligga på soffan 24 timmar efter ett träningspass, men beroende på vilken träning som utförts och med vilken intensitet är återhämtningen mellan 8-48 timmar. Aktiv återhämtning är att föredra, inte minst för att det kan göra att återhämtningstiden förkortas men också för att vi människor är skapta för att röra oss. Men främst lågintensivt och över en lång tid. Tänk fjällvandringar och liknande.

Men det viktigaste här skulle jag vilja säga är: LYSSNA PÅ KROPPEN! Det här är någonting som jag tycker att man ska ha med sig i allt. Ibland undrar jag om vi helt enkelt stängt av vår kommunikation med den egna kroppen, slutat lita på signaler den ger oss?
Vi litar mer på Aftonbladets löpsedel än oss själva.
"Ok jag fastar två dagar i veckan för det stod att jag skulle må superbra av det, men jag blir helt besatt av tanken på mat och vräker i mig när jag sedan får äta. Men det måste vara bra med fasta för det har jag läst!"
Typ.

Fail.

Nä hörrni, börja kommunicera inåt och tänk att ingen människa är den andra lik- du är UNIK!
Och var snälla mot er själva och era kroppar, bryt inte ner dem - bygg upp dem och använd dem!

Börja veckan med en rivstart!

Ja jösses idag har det inte varit många lugna minuter!
Sov visserligen till 6.30, men sen... Löpning 70 min, hem och äta frukost, cykla till stallet, race'a i skogen, cykla hem, äta lunch, gå till jobbet, köra ett rörlighetspass på 60 minuter (typ det jobbigaste som finns, svettas lika mkt som på spinning! Men sjuukt bra!), fika, möte, fixa inför cirkelfysen jag skulle hålla, äta middag, hålla cirkelfysen och få feeling och göra lite för mkt burpees, hoppa in och köra säsongens sista spinpass, städa och stänga, och nu hem.. PUH!
Blev alltså lite drygt tre träningspass idag = för mycket. Därför känner jag att jag måste äta lite extra (hehe)... Och behöver nog sova lite extra också. Så Nu ska jag äta lite kvällsmål och kolla på säsongsavslutningen av GoT! Behöver egentligen ligga i sängen och sova om 20 minuter men det kommer nog inte hända ;)

lördag 25 juni 2016

Bara vá

Midsommar igår! Jag hade en extremt slapp dag. Var ute tidigt och red en sväng i skogen, lite för blött för att kunna köra vanliga rundan så det blev en avkortad variant.

Sen läste jag en halv bok, åt och gjorde en maxansträngning i Små Grodorna och Raketen. Kändes så bra! Jag har svårt att koppla av hemma, känns alltid som att det är någonting man borde göra. Men att åka bort och göra ingenting var en riktig hit!


 Ladda batterierna i lugnet ute i ingenstans och ladda kärlek från lilla Z!



Idag, Midsommardagen, tog jag sovmorgon och sen blev det veckans tredje och sista löppass - i Rocklundaskogen. Det är så bra för löpningen att springa på ojämna stigar och hoppa mellan stenar och grenar! Och minst lika bra för själen, älska skogslöpning!

Hjärnan snurrar kring framtiden, har en jättespännande utbildning som jag är i valet och kvalet om jag ska gå - nu eller sen? Önskar mig en spåkula så jag slipper fatta beslutet i blindo :)

torsdag 23 juni 2016

Dan före dan...

När jag har total idétorka gällande maten så brukar jag woka upp lite grönsaker (från en påse) med lite vitlök, indiska kryddor, halvfabrikat-falafel, bönor på burk och toppa med en rejäl klick iMat, soja, lite nötter och avocado. Tänker alltid: FETT, dvs måste ha bra fettkällor vid alla måltider. Annars blir man ju som grönsaksätare hungrig väldigt snabbt igen.

Det ser ut som glass med kolasås, men tror inte det skulle vara någon hit till wok ;)

Sen blev det jobb, jag passade på att ta en friskvårdstimme och köra lite styrka. Kör inte alls mycket styrka nu, blir max en gång i veckan. Försöker få in ett styrkepass och ett rörlighetspass, ibland går det bättre än andra gånger!

Mitt styrkepass är i grunden en slags cirkel med 15 övningar som man ska göra med en och samma viktplatta. Jag har justerat lite och gör en del med en hantel (lättare att hantera) och en del med lite lättare viktplatta.

  • Knäböj
  • Tåhävningar
  • Utfall
  • Raka marklyft
  • Höftlyft (lägg vikten på höften)
  • Situps (vikten ska rakt upp på raka armar, väldigt liten rörelse)
  • Russian twist
  • Bröstpress
  • Rodd
  • Stående magövning
  • Axelpress
  • "Gräsklipparen" (typ som dips, dvs man lyfter hanteln bakom sig - tränar baksida axel)
  • Tricepspress
  • Bicepscurls
  • Halos
Jag gör 2 varv med 15 st/varje övning. Tanken är alltid att jag ska köra 3 varv men så blir det sällan :')

Taggad tjej innan passet
Nu har jag lagat lite mat till midsommar, käkat ett halv paket riskakor och ska hoppa i säng.

onsdag 22 juni 2016

Vader

Imorse blev det löpning 60 minuter, kommer ca 9 km i MAF-tempo vilket är en ökning på 1 km sedan förra sommaren! Är otroligt motiverande att se resultat, alltså nu kan jag springa längre sträcka på samma puls = förbättrad kondition och säkert också bättre löpteknik.


Underlaget är ganska hårt just nu, vilket verkligen känns i vaderna. Gjorde dels negativa tåhävningar i en trapp och rullade, men de är fortfarande som två stenklumpar. Mysigt!



Finns utrymme för mycket större utveckling i löpningen framöver. Vansbro är om drygt två veckor men jag kommer redan nu börja öka mängden löpning för att komma upp i rätt distans till Lidingöloppet (ska springa tjej och avsluta min halvklassiker då!). Det är inte förrän i september men just med löpning är rekommendationen att öka med max 10%/vecka så jag skyndar långsamt.

Har haft fokus på simning sedan i november då jag var på första simlägret med Colting, och efter läger nr 2 i april så har min simning utvecklats ytterligare. Så min simning är just nu riktigt stabil och stark, jämfört med hur den var när jag började ;)


Det sägs ju att en bli bra på det en tränar på... Finns ju även här mycket utvecklingspotential kvar; mycket teknik som behöver finslipas och mycket styrka som kan förbättras. Men någonstans ska en ju börja! Och om det inte ska gå att börja med någonting innan det är perfekt, så blir det ju aldrig någonting av något.
Amen to that! Så ut och GÖR, skit samma om du är sämst eller bäst, just do it!

Morgonstund har guld i mun

Imorse gick larmet 05.30, som tur var så var jag redan lite halvt vaken så det var relativt enkelt att komma upp! Hade redan ställt in mig på att belöna mig med lite energidryck (drack halva igår efter jobbet) om jag lyckades komma iväg - ibland behövs en liten extra knuff för att komma igång och eftersom jag inte dricker kaffe så unnar jag mig koffein från andra källor ibland!

Runt 06.15 var jag nere vid badplatsen, sån lyx att kunna cykla dit på mindre än 10 minuter! Drog på mig våtdräkten och blåste upp min SafeSwimmer (en jättesmart liten flytsak som man dels kan lägga värdesaker i, som gör att man syns i vattnet och även kan användas som extra flythjälp om det blir kris).

Blev ungefär 30 minuters simning mellan bryggan och hopptornet, lite teknik och sen prog 1-4 x 4 (alltså, man simmar 1 längd lugn, 1 längd medel, 1 längd hårt och 1 längd supermax. Sen gör man om det igen fyra gånger)
Stötte även på en annan simmare som plötsligt dök upp från ingenstans! Han hade simmat från en brygga 750 m bort och lovade att han aldrig stött på några stora läskiga gäddor eller liknande. Så kaaanske att jag vågar mig ut på lite längre simäventyr framöver... Kaaanske :P

Sen hem, in med tvätten, på med cykelkläderna och ut på en 25 km runda i MAF-tempo. Får skriva ett inlägg om MAF vid senare tillfälle, tills dess kan ni läsa om det här: https://philmaffetone.com/180-formula/
Det är någonting som jag upptäckte för drygt ett år sedan nu, och det har gjort (nästan) all min konditionsträning behaglig, stärkande och härlig! Och inte minst har det förbättrat min kondition utan att jag velat kräkas nästan en endaste minut! WIN-WIN!


Nu ska jag fortsätta den här förmiddagen i samma tempo, ska cykla ut till stallet och rida och sen hem för lunch innan jobbet! Det går om man vill ;)