fredag 29 juli 2016

Träning är kärlek

Hade sånt lyckorus när jag sprang i skogen tidigare idag, helt sjukt vad jag saknat löpningen!

På em var jag ute med cykeln 1.5 timme, något övertaggad med en Celcius innanför västen och sånt extremt fint väder! Blev väl halvsnabbt och halvlångt ;)


Älskar sommarsverige, vill bara dö fast återuppstå för att det är så fint alltihopa!


Är nu sådär obehagligt trött fast med koffeinrus i hela kroppen... Straffet! Well, ibland så måste man!

tisdag 26 juli 2016

Semester!

Nu är jag tillbaka, löpningen är grön att köra igång igen vilket känns så skönt! Känner inte av foten alls och var ute på  3 x 1 km imorse utan någon känning alls - bara kärlek till att få löpa igen! Som jag saknat det!


Är ute på min årliga (typ) turne och har haft tre dagar med bara massa snask, mat jag inte normalt äter och minimalt med rörelse. Och maximalt med sömn! Gjorde kroppen gott efter att jag haft en period med både störd sömn och dålig aptit, började känna mig både klen, ville bara sova och frös hela tiden. Kan vara en bieffekt av att jag gått och blivit kär, konstigt hur känslor kan påverka en sådär. När jag är ledsen vill jag äta och sova men när jag är lycklig vill jag inte äta någonting och kan inte sova. Haha! Nä men det är nog en övergående fas, blev lite intensivt där ett tag.

Nu har jag iaf varit på gymmet igår och kört mitt vecko-styrkepass. Besökte Friskis&Svettis här i Helsingborg och möttes av supertrevlig receptionspersonal och kände att jag bara älskar Friskis mer och mer hela tiden. :) Spread the love!

Idag blev det promenad/löptur imorse och nu var jag precis nere och körde rörlighetspasset - så svettigt men jätteskönt att köra i vinden!

Är så lyckligt lottad som har alla dessa fantastiska människorna utspridda över sverige och jorden. Hjärtat är fullt och jag är så tacksam att de tar emot mig och tar hand om mig :)

Har kämpat på riktigt länge med mig själv på olika plan och känner att det äntligen, ÄNTLIGEN verkligen börjar ge ordentlig utdelning. Sen går det ju alltid upp och ner, men det är livet :) 

tisdag 12 juli 2016

Facit på fotont!

Idag var dagen då jag äntligen fick träffa en sjukgymnast! En mycket kompetent och trevlig sådan, alltid ett plus!

Det konstaterades då att jag har en överansträngning/inflammation i senan vid fotknölen, senan tillhör petroneus longum och smärtan jag haft uppe på sidan av underbenet stämmer också väl överens med triggerpunkterna som kan skådas på bilden här (röd text är alltså min "skada" och som ni kan se så går senan ner bakom fotknölen:


Så, vila från löpning i 2-3 veckor. När jag kan gå i en timme utan att få ont så kan jag börja springa så smått. Tre veckor var min smärtgräns, så jag är mest tacksam att det inte var något värre!

Puss&kram

söndag 10 juli 2016

Vansbro Halvsim!


Min startgrupp bestod av 15-20 personer vilket var både coolt och lite förvånande men mest så otroligt skönt och lyxigt när vi väl simmade!


Var så laddad när vi skulle i, det gick superbra att bara kasta sig i och börja crawla- hade ingen panikandning alls! Sen simmade jag nog en hel del sicksack för att det var bryggor lite här och där och jag fattade inte riktigt vart det var "meningen" att man skulle ligga.

Simmade på i skönt tempo, så kom svängen och ja ba "alltså en km kvar? Det är långt!"! Kändes som att vi simmat minst en km redan, men vet sen träningstävlingarna att första 750 m är jobbigast, det är först mot slutet som man kommer igång ordentligt och är varm och kan satsa lite. Så kämpade på, försökte få syn på 500 m kvar-bojen. Inbillade mig att jag simmat förbi den, simmade nästan in i bryggan osv.

Men tillsist kom den, och då tänkte jag "då är det bara 40 längder kvar". Alltså mattesnillet jag är!! Sen stod det 400 m kvar och då insåg jag att 100 m är fyra längder så då är det ju bara 16 längder kvar! Så då började jag öka litegrann, sen kom 300, 200 och 100 m kvar... Och när 50 m kom då bara drog jag på allt jag kunde!

WROOOOM värsta racerbåten som for genom vattnet! Nä kanske inte gick så fort men det kändes som det :)
Hörde hur folk på bryggan och i publiken hurrade och hejade, man blir sååå peppad men svårt att visa det när man simmar för livet ;)


Så kom jag upp, tog ett målfoto och kastade mig sedan mot väskan för att kolla tiden:

---> 29.17 <---
Fatta vad glad och stolt jag blev!!!! Förutsättningarna var ju kungligt bra, men jag kom under den tiden jag aldrig trodde jag skulle klara! Älskar kroppen och älskar att få prestera och utmana!
Kom på plats 23 av 1676 motionärer, eliten räknas ju inte in där ;) Men de får ju typ lön för att simma så det är ju sjysst av vi motionärer får tävla mot varandra!





Wieeeehooo!

Köpte även en lina till den första Swimrun-tävlingen som jag ska vara med i tillsammans med Cam i slutet av Augusti! Annars blev det inte så mycket shopping, ett par simglasögon bara! Duktig var jag :)


torsdag 7 juli 2016

Mot Vansbro

Idag är det  dags för del 3 i min halvklassiker: Vansbro halvsim! Tjohoo!

Jag åker upp med mami och har jag fått en plats i seedad startgrupp nr 2 som startar 14.10, detta pga att min tid i Vansbro tjejsim förra året räckte för att seeda mig inom tjejsimmet så jag frågade helt enkelt om jag kunde få bli seedad i halvsimmet och de sa JA!
Observera att jag förra året simmade min egenhändigt skapade crawl och bröstsimmade ungefär halva, vore ju jobbigt om jag blivit sämre på att simma sedan dess!

Är pirrig, laddad och sjukt stel efter rörlighetspasset igår. Blir till att värma upp ordentligt! Skulle vilja simma på 30 minuter eftersom jag på träningstävling simmat 1500 m på 31.26 och 30.42, men upptäckte att det är tiden som man måste simma på för att få seeda sig till elitledet så det känns lite orealistiskt! Men jag siktar på att simma på en tid så nära 30 minuter som möjligt :)

Kommer förmodligen också shoppa brallorna av mig, är massa simgrejer och triathlongrejer jag "behöver" och Team Sportia brukar ha skitbra tält (vet jag extra mkt eftersom jag jobbat med dem på event förra sommaren)! Obs ej spons! Men om ni är intresserade sååå... ;)


Dagen före Vansbro halvsim

Imorse ringde klockan 05.30, som tur var så hade jag vaknat till precis innan så jag var redo! Hade förberett mig på att få dricka lite energidryck men var absolut inte sugen, så jag kom iväg och hoppade i plurret kl 06 utan minsta hjälp! POW! Sjukt fin morgon, strålande sol och jätteplatt på sjön.
Blev 30 minuters simning, kommer börja simma längre pass igen efter imorgon.

Därefter en morgonsmoothie innan jag cyklade i tokmotvind till stallet. Red Romeo på ridbanan och cyklade hem i superhärlig medvind! Så härligt när man cyklar bredvid gröna fält som blir som hav med vågor från vinden som sveper över dem. Sommarsverige <3

Tanken var att jag skulle ge mig ut på ett lågintensivt cykelpass men jag bestämde mig för att chilla istället. Börjar jobba 12.30 och tänkte hinna med en friskvårdstimme med rörlighetsträning under eftermiddagen så då får det vara nog för idag! Det där med lagom kan vara lite klurigt ibland...

Foten är bättre idag men inte alls bra. Cykla och simma går jättebra, det är just gång som inte funkar. Att gå barfota i simhallen var kaos igår!

Körde vattengympa med V och det gick däremot strålande! Sjukt jobbigt var det också, pust! Alltså V var på land och jag var i vattnet, hade ALDRIG kunnat skutta runt på land! Då hade det blivit sjukhus för mig, haha!
Innan hade jag också cyklat en timme relativt lugnt (tror det blev ett sånt där typiskt mellanpass, varken långt eller kort och varken lågintensivt eller högintensivt. Men hade en bra känsla och körde på den!), så det kändes i låren vill jag lova!

Och som avslutning, till middag igår blev det

Sötpotatissoppa, två äggmackor (från min kollegas hönor) med tångkaviar och avocado, vitkål och morot :)

tisdag 5 juli 2016

Ledig tisdag

Idag är ingen vanlig tråk-tisdag utan idag är jag ledig! Tjoho vad ljuvligt det är att vara ledig mitt i veckan när solen skiner!

Jag och Ina hade bokat in en långritt så jag blev superglad när det var så fint väder, vilket jag kanske skulle få ångra... Det var nämligen extremt mycket bromsar ute, stackars hästar! Jag for även av när Romeo var lite extra kreativ för att komma åt en av dem <3 Men det var en superfin tur, vi red till en badplats och det vart en hel del äventyr på vägen! Var väl ute i ca två timmar totalt, en perfekt start på dagen!

Sen har jag haft matlagningskaos och gjort matlådor så det räcker ett tag! Alltid skönt att ha matlådor i kyl och frys, eftersom jag inte äter nödlösnings-matlådor (aka fryslådor) från affären så blir det jättejobbigt när jag tappar matlagningsinspirationen. Så för att minimera risken att det händer så lagar jag massor med mat samtidigt, så slipper jag förlita mig på en daglig dos matlagningslust! :)


Foten gör fortfarande ont tyvärr... Försöker få tag på en sjukgymnast som kan kolla på den pronto - men i semestersverige är det lite problematiskt.
Men men, tror vila är det som hjälper bäst. Hittade någon trevlig triggerpunkt också, självbehandling är ju alltid spännande! Jag är ju utbildad men det är svårt att vara så skoningslös mot sig själv som man kanske behöver vara ibland när det handlar om just triggerpunktsbehandling... hehe :)

Ganska exakt här gör det ont! Smärtan rör sig framåt och bakåt...

En av mina favorit-aktiviteter på lediga dagar är att sova på soffan. Alltså, finns det något bättre? Jo det gör det nog, men förbannat härligt är det med en liten lur under gose-filten mitt på dagen! Livet!

måndag 4 juli 2016

Life really takes you places

Så idag var det då dags för lite OW-träningstävling: 1500 m! Bra inför fredagens Vansbro halvsim!

Efter gårdagens triathlon fick jag ont i min vänsterfot, det kom först några timmar efteråt och är precis där jag hade superont för tre år sedan. Misstänker att det var en stressfraktur och är rädd att den börjar gå upp igen, eller vad stressfrakturer nu kan göra. Gör ont när jag går, det är skitsämst.
Så då passade det bra med lite trösttävling där foten kunde vila!



Kom in på 30.49 mot förra gångens 31.26 så är nöjd - men vill bli BÄTTRE på att simma snabbt! Haha! Återkommande tema, vill bli bättre på allt! Men det är bara att träna, vila, äta, börja om..! Och låta det ta tid!

Men det är så otroligt fint där, älskar't!


Träffade även en snubbe som var där sist och som skjutsade hem mig + en massör från mitt massageteam! Världen är bra liten alltså :) Men det var superbra för då fick jag skjuts hem även denna gång :) :)

Älskar kroppen, älskar fysisk aktivitet, älskar sommaren och alla dessa lopp och events och ÄLSKAR Sveriges natur!

Stockholm Triathlon sprint 2016

Mitt andra triathlon, kände mig såå mycket mer världsvan än på första loppet vilket var skönt eftersom det var väldigt mycket nybörjare i växlingsområdet som skulle få upp cyklar och fixa och trixa. Som det kontrollfreak man är så är det ju rätt mkt ordning och reda, men många blev så stressade redan innan av allt så att de inte ens kunde läsa skyltar! Någonting ska man väl ha för alla års minutiös planering av än det ena än det andra ;)

Inför tävlingen så åt jag en rejäl bananpannkaksfrukost, sen en timme innan loppet åt jag en halv äcklig banan och ett par riskakor. Jag var på plats i området en och en halv timme innan jag skulle starta så jag hade gott om tid att göra mig hemmastadd. Hann även heja på min triathlonkompis Lena när hon växlade från simning till cykling!

När det var tjugo minuter till start kvar drog jag på mig våtdräkt, vaselin och traskade bort till uppvärmningsfållan. Uppvärmningen var massa hopp, barfota på asfalt. Fail! Men jätteduktiga Medley-tjejer som höll i den! Sen fick vi gå ut på piren och det känns alltid så sjukt högtidligt, SÅ taggad och SÅ laddad som jag är i den stunden är jag sällan annars! Känns typ som att det är SM eller nått skitviktigt! Älskar känslan!

Sen ner i vattnet, jag la mig längst fram kaxig som jag blivit. Sen hojtade alla och hurrade, och starten gick! Jag blev översimmad, fast inte helt men det var folk överallt som simmade förbi. Vågorna var jag inte van vid och jag fick inte till andningen alls, vart lite panikslagen och kände mig sämst som hamnade så efter alla! Tänk så mycket man hinner tänka på bara några sekunder i sådana sammanhang.. Men det var bara att yxa på, ett simtag efter det andra. Kände mig rätt slö i armarna överlag, ångrade att jag inte simmat mer senaste dagarna! Men sen rundade vi bojarna och då började jag simma om folk som kört på för hårt i början, och när jag var ganska nära plattformen så såg jag hur den första ur vår grupp sprang upp så då förstod jag att jag inte gjort bort mig helt.
Simningen tog 16.56 min.

Upp och springa in i växlingsområdet, folk hejade och hurrade så man kände sig om en världsstjärna! Älska publiken alltså! Såg mami också som stod och vinkade stort!



Min cykel var typ längst bort så fick springa i typ 500 m för att komma dit. Hann få ner pulsen lite och förbereda mig mentalt vilket var bra. Tog lite lång tid att få av våtdräkten men orkade inte stressa röven av mig.
T1 tog 03.51 min.

Upp och iväg på cykeln, kände mig stark som en björn! Cyklingen gick skitbra, trots att det var upp och ner för någon jäkla bro så cyklade jag om massa med folk speciellt uppför! Höll nästan 30 km/h i snitt, underbar känsla! Drack en del, åt ingenting.
Cyklingen tog 40.33 min.



In för att byta till löpning, det var återigen en lång bit ut till där löpningen startade, och jag kände hur jag fick vara tydlig med hur löpsteget skulle vara för min kropp ville inte riktigt lyda.
T2 tog 03.00 min.

I löpningen så tänkte jag verkligen "en fot framför den andra" och också "kort kontakt med marken". När jag började bli trött, speciellt andra varvet runt, så bara lyfte jag knäna oftare och pinnade på. Tyckte själv att jag höll en onormalt bra fart för att vara mig, men fick ingen supertid ändå. Tror dock löpningen är 5,2 km + det som är inom själva T2. Skitsamma, kände mig helt OK pigg :)
Löpningen tog 28.59 min.



Total tid blev 01.33.18 och jag blev 31:a av 240 damer och 10a i min åldersgrupp, vad nu det innebär.

Jag har ju haft som motivation under nästan ett halvår nu att jag tränar för att slippa göra bort mig! Och det gjorde jag ju iaf inte och jag är NÖJD och stolt - men vill bli bättre på allt! Haha! :D Det var superkul och jag älskar fasiken triathlon, så himla kul när det är så många som kör! Känns som att man verkligen är en del i ett sammanhang och det gör ju oss människor lyckliga! :) :)

lördag 2 juli 2016

Bakad potatis med kikärtsröra

Enkelt och mycket gott!

Bakad potatis, in i ugn 225 grader ca 1 h.
Röra: iMat, kikärtor, majs, rödlök, dill, salt.
Rör ihop, ät!
Till detta tog jag två "popcornriskakor" med avocado på. 
MUMS!

Uppsala Triathlon sprint

Mitt första triathlonevent! Här kommer en redogörelse över loppet :)

Simning: 400 m
Cykling: 23 km
Löpning: 5 km

Uppladdningen: Jag kände mig stark och redo. Åt kanske inte enligt konstens alla regler men kroppen gillade det ;) Var superdupernervös innan, speciellt timmarna innan. Visste inte om jag skulle kräkas eller var vrålhungrig. Träffade en jättetrevlig tjej direkt när jag klev ur bilen som också var där själv, så vi stöttade varandra tills det var dags att starta!




Simningen: Värmde upp 15 minuter innan, kändes OK men lite kallt. Det var start i vattnet och jag la mig ganska långt fram men inte längst fram. Sen plötsligt var det igång och det var folk precis överallt. Jag kände mig kolugn och simmade bara på, var lite vaksam för att jag inte ville få en spark på halsen eller liknande. Det var ganska tjockt med folk men sen började det glesa ut lite och jag visste att får jag bara lite luft fram till näste man så kan jag dra ner huvudet och simma på. Så det gjorde jag, och det blev färre och färre människor framför mig. Kände mig så stark och fokuserad! Så plötsligt kom jag in mot uppstigningsplatsen, händerna och benen skakade och jag klättrade upp.


Växling: Började springa upp mot växlingsområdet, fingrarna var så kalla att jag knappt kunde få upp kardborren på ryggen! Inte enligt min plan! Men det gick tillslut och jag fick av mig överdelen innan jag kom fram till cykeln. Det tog mer tid än jag trott att få av våtdräkten just för att jag var så kall om händerna. Mitt i allt bestämde jag mig för att försöka äta lite av en bar jag hade med mig. Dock hade jag så hög puls att det var omöjligt att tugga och svälja varpå jag istället inhalerade delar av baren. Inte helt lyckat. Torkade av mig på fötterna, strumpor och skor på, hjälm och glasögon, sprang sedan mot utväxlingen med baren fortfarande i munnen.



Cykling: Uppförsbacke först, den där jävla baren ångrade jag verkligen nu. Tryckte fast den i kinderna och försökte att inte kvävas. Pulsen var hög och jag trampade på i ett tempo som jag kände inte gav mig mjölksyra. Efter ett tag på platten kunde jag få ner baren och hittade ett bra cykeltempo. Banan var ganska kuperad men jag fokuserade på att jag skulle ha energi kvar i benen till löpningen så jag cyklade på i ett tempo som kändes OK. Passade på att dricka ur vattenflaskan på cykeln där jag hade lite vätskeersättning.

Växling 2: In med cykeln, på med löparskorna. Själva bytet gick supersmidigt och jag var beredd på det värsta.

Löpning: Jag hade fortfarande ingen känsel i fötterna efter simningen, de var så kalla (jag har förfrusit dem för många gånger som ung). Så jag sprang på utan känsel i fötterna, men det gick lättare än jag trott! Dock kändes det så konstigt i ena skon att jag var tvungen att stanna och kolla om resten av min bar låg däri. Men det gjorde den inte, det var bara känslan av en extremt kall fot som spökade. Efter första varvet kände jag mig fortfarande relativt stark, trött och väldigt flåsig visserligen men det var bara att mata på! Jag sprang ändå på 5.15-6.00-tempo vilket var bra mycket snabbare än jag trodde att jag skulle klara! Det var en ganska lång nedförsbacke där jag önskar att jag hade vågat trycka på mer, men med trötta ben kändes det läskigt..

Sen var det dags att gå i mål! Jag blev dock inte insläppt i målfällan först, men sen fick jag göra en slutspurt och mitt första triathlon var avklarat!



Låt uppladdningen börja...

... Imorgon smäller det:

VATTENFALL WORLD TRIATHLON STOCKHOLM!

Det var den första triathlontävlingen jag anmälde mig till, så att jag körde Uppsala för två veckor sedan var egentligen "bara en förberedelse" för att jag var så sjukt nervös att göra bort mig i Stockholm - men nu känns det som att jag var mer i fas då än jag är nu! Så känns det väl i och för sig alltid dagen innan ett lopp... :)

Mardrömmarna börjar komma, drömde att jag simmade vilse och jag vet inte allt.. Också ett tecken på att nervositeten börjar krypa sig på! Är också suuuperpirrig och peppad på att få kasta mig i vattnet och börja!

Jag har hört att det är väääldigt mycket folk på Stockholm Triathlon, så man är bara en i mängden vilket känns skönt. Dock kommer jag sikta på att lägga mig långt fram i början på simningen eftersom jag nu ändå vågar säga att jag simmar relativt snabbt och är stark i simningen.
Kommer även göra lite andra små justeringar från förra gången, men mest av allt ha kul och njuta av att få vara med! Hela det här året är egentligen ett testår, jag har ju inga resultat att jämföra mig med och är ny i sporten så om jag inte tycker att det är kul kommer jag inte få med mig hjärtat i den här satsningen.



Ska in om några timmar och hämta nummerlapp, spendera pengar jag inte har på en våtdräkt med korta armar och ben, och kolla på elitdamernas start i Olympisk distans!

I övrigt så funkar livet väldigt bra just nu! Jag trivs väldigt bra på jobbet, är så glad att ha landat i en by där jag trivs och med en rutin som inte stressar mig. Jag lyssnar mer inåt nu än förut och försöker att inte dunka huvudet i väggen utan ge mig själv lite mer utrymme att vara flexibel. Jag tror det är jätteviktigt för att kunna prestera och ha en kropp som inte börjar säga ifrån!

fredag 1 juli 2016

Anpassning

Det är ibland lite svårt att veta exakt vad som är orsaken, men sedan min megamåndag har jag inte kört något enda träningspass. I tisdags kände jag av luftvägarna och sov extra - sist jag kände av dem så blev jag dunderförkyld i 1 1/2 vecka efteråt så det kändes inte helt lämpligt inför triathlonet på söndag. När jag sedan kom till jobbet så började det hugga i mitt vänstra knä, och gjorde det även dagen efter. Så därför blev det mycket rullning av IT-bandet (vilket både rekommenderas och inte rekommenderas, mot löparknä) vilket funkat för mig tidigare, och även totalvila.

Från womenshealth.se

Jag jobbade morgon onsdag och torsdag så nu när jag blev ledig tog jag en lång sovmorgon, en härlig promenad och cyklade sen till stallet. Jag har ingen lust att träna, och då brukar det vara ett tecken på att kroppen behöver göra annat.
Och om jag ska vara lite objektiv så tror jag att den här vilan var jättebra, jag blev inte sjuk och mitt knä behövde få en viloperiod. Det har blivit lite bättre varje dag, men märker att det är väldigt viktigt att ha bra skor när man går omkring på hårda golv som jag gör på jobbet.

Vad ute i stallet igår och Romeo var så slö, blev helt paj i benen av att försöka få honom att gå framåt. Så jag tror att han kommer få vila nu några dagar. Det blir lite mer fokus på markarbete och horsemanship. Jag har trots allt ridit nästan varje dag nu i tre veckor, visserligen mycket blandat med uteritter, men det blir ju tungt för hästarna när det blir varmare, de sover ute, insekterna torterar dem och de äter mycket gott gräs.


När jag cyklar till stallet så drar jag ibland upp tröjan för att få lite färg, ibland kommer det bilar och då tänker jag "hej vad härligt att ni får se en helt normal och oretuscherad kropp". Jag har haft så mycket ångest och dåliga tankar kring hur jag ser ut, så det känns väldigt frigörande att kunna tänka så istället för att försöka dölja sina magveck! Heja kroppen <3


Fick hem lite nya böcker igår som jag ska totalnördaner mig i så snart jag hinner! Har kört lite på måfå nu första triathlonåret och skulle gärna vilja bli lite mer målinriktad framöver. Har fokuserat på att vänja min kropp med ökad mängd konditionsträning, så känner att den eventuellt är redo för nästa steg. Förutom att jag fick ont i knät nu då, gäller att hålla sig på rätt sida om lagom ;)


En annan idé som jag har just nu är att jag ätit ganska blandat bra/mindre bra kost första halvåret av 2016. Eftersom det är 1/7 idag så tänkte jag testa vad som händer med mina träningsresultat, min allmänna hälsa (hud, hår etc), sjukdomar (förkylningar och liknande) om jag helt enkelt plockar bort mycket av det onödiga som jag äter. Och med onödigt menar jag helt enkelt snask. Jag är en glass-gris av orimliga mått och jag har haft uppehåll förut. Jag vet att det är värst i början, sen så länge som jag kan hålla mig ifrån det är det inga problem. Men när jag väl börjar igen så är det kört. Så, here we go. Får se hur det går!